Öncelikle bilmenizi isterim ki; e-ihracat mevzu asla ve asla balon değil; ve ülkemizin bu konuda çok ciddi avantajları var bilhassa hazır giyim, aksesuar gibi ana başlıklarda. Doğru politikalar üretip, sektör asalaklarını ayıklayarak Türkiye\’den de bir Alibaba çıkması -en azından teorik olarak- asla imkansız değil.
Uzun yazıyorsun, okunmuyor diye çok eleştiri aldığım için özetleyerek ifade etmeye çalışacağım:
Alibaba Trendyol’u neden satın aldı? Türkiye’nin konfeksiyon tedariğindeki yükselen potansiyelini mi gördüler? Yoksa Aliexpress Türk üreticinin yapacağı ayda 3-5 satışı mı önemsiyor cidden.. Yahut koca Amazon, Bursa – Denizli havlularını satan aracı firmalarımızdan alacağı 3 kuruş komisyon için mi açıyor kapılarını bizlere…. Çook tartışırız bunları.. Güney Doğu Asya\’daki örnekler trajiktir; açın bakın.
Satışlarımızdan alacağı komisyon değil, öğrendikleri data ve bilhassa tekstil gruplarındaki rekabet potansiyeli bu firmaların asıl iştahını kabartan. Hangi pazarda neyi-kaç liradan-kime-nasıl satması gerektiğini, başarılı üreticilerin-neyi-nasıl ürettiğini, nasıl-kime sattığının datasını(big data) kullanıyor bu devler.. Bu verilerden önce anlamlı çıktılar üretiyor; daha sonra bu veriyi, kendi yapıları içerisinde öncelikli hale getirdikleri-rekabet edemeyeceğiniz- whitelabel markalarında yahut desteklenecek ülkedeki diğer firmalarda kullanarak, pazarları geri dönüşsüz biçimde ele geçiriyorlar.
Bornoz sataduralım biz Denizli’den; pazar büyüklüğü ve potansiyeller hakkında milyon milyon dolar havuçlar göstersin Amazon tooları bize (onların verilerinin sağlığını da gayet tartışırım).. Biraz dikkatli bakan herkesin dilinde aynı şey var oysa: ‘benim satışlarımdan öğrendiği data ile amazon kendi markalarını üretti, ve onları öne çıkartıyor hep, rekabet edemiyorsun Amazon markalarıyla’ ..
E günaydın kardeşim…
Zamanında Markafoni’ler Trendyol’larla çalışan hazır giyim firmaları için ‘altınızı oyuyorsunuz’ diyordum; benzer şeyi bu sefer Amazon ve Alibaba grubuyla çalışanlar için söylüyorum.
Vatansever politikalar üretemediğimiz için -kendi paramızla üstelik- memleketin altını oyuyoruz; uyanalım lütfen.
Koca koca ticaret sanayi odalarının desteklemesini geçtim, devlet olarak üstüne para veriyoruz bu işgal için biliyorsunuz. Satış yapılıyor – yapılmıyor, eihracat destek paraları nereye gidiyor, kimler bu işten para kazanıyor kısımlarına hiç girmiyorum dahi..