Alibaba\’nın kurucusu Jack Ma\’nın ihracatın geleceği hususundaki sözlerini duymuşsunuzdur; sektörün online araçlara ve B2C\’ye evirileceğini söylüyor Ma. Lakin tüm bu yükselişe rağmen, bambaşka sektör dinamiklerine ihtiyaç duyan, ayrı bir know-how, deneyim gerektiren online B2B de, bilhassa sanayi kuruluşlarının iştahını kabartmaya devam ediyor takdir edersiniz ki.
Kısa vadeli performans ölçümlemesinin zorluğu ve ihtiyaç duyduğu \’think out of the box\’ pazarlama modellerine yazılı kaynaklarda ulaşmanın B2C pazarlamadaki kadar pratik olmaması sebebiyle, online B2B pazarlaması dendiğinde oldukça çetrefilli bir süreç yönetiminden söz ediliyor.
Yazılı kaynaklarda bahsi geçen content üretmek, marka bilinirliği çalışmaları, sosyal medya, Alibaba store\’larının çok ötesinde bir şeydir oysa B2B e-ihracat çalışmaları. (düzeltiyorum; Instagram\’ın B2B\’deki etkisi düşünülenden çok daha fazla; benim acizane \’yabancı alıcının gözünde ete kemiğe bürünmek\’ diye ifade ettiğim kavramı en pratik sağlayan araç aslında Instagram)
İlgili GTIP kodundaki ihracat hacminden, mesafeye, GSYİH \’den nüfus artış hızına kadar matematik verilerle formüle edilen hedef pazar istihbaratı çıktıları, ilgili pazardaki \’doğru\’ satın alımcılarla matchmaking yapmak, o satım alımcılar üzerinde farkındalık yaratmak, doğru kanallardan doğru mesajlar iletmek, ve 360 derece yeniden pazarlama süreçleriyle destekleniyor..
Kullanılan temel araçlar malum; Trademap gümrük verileri (yakın zaman önce turkishexporter\’da benzer bir hizmeti yayına aldı), Kompass dataları, bakanlık bilgileri vs konunun en bilinenleri.
Kolayihracat.gov.tr \’de yine bir o kadar başarılı bir yapı (emeği geçenlerin eline sağlık).. Bu uygulamalarının haricinde Dialog, Lexis Nexis, Factiva, Globalbusinessregister, FITA, RBA gibi dev business directory\’ler ve kişisel veriler toplayan yahut coğrafi tarama yapan özel kodlar da kullanılabiliyor. -ki asıl başarılı eşleşmeler de bu araçlar ve doğru işbirlikleriyle sağlanıyor aslında. Kuru meyve üreten bir firma için Moskova\’daki gıda toptancılarının satın almacılarına yahut süpermarketlere ulaşmak Trademap\’lerle çok da mümkün olmayacaktır diye düşünüyorum.
Detaya girip danışmanlıkları baltalamak istemiyorum takdir edersiniz; lakin, B2B eihracat\’ın Alibaba aboneliği satın almanın çok ötesinde bir süreç olduğunun altını çizmek isterim. Alibaba\’lar, Turkishexporter\’lar süreç içerisinde kullanılan yalnızca bir kaç araç (o da doğru kullanmaya yatırım yapıldığı takdirde; aksi durumda kimse kusura bakmasın, külliyen zarar ziyan).
Tedarikçi olmakla ihracatçı olmanın farkı, saldırmaktan, ayağına gitmekten, kendini hatırlatmaktan, doğru kişilere ulaşmaktan, \’ete kemiğe bürünmekten\’ yahut yeri geldiğinde altın dişli Rus\’lara yahut ilgili satın alma müdürlerine Iphone hediye etmekten geçebiliyor zaman zaman.
Pek çok sektörde Whatsapp ve Telegram üzerinden ne büyüklükte ticaret dönüyor, yahut fuar ziyaretçileri firmaya güvenebilmek için cep telefonlarından ayak üstü hangi web kanallarına bakıyor; ilgili arkadaşlar çok net bilecektir eminim.