E-ticaret Performans Pazarlamasında Ölü Dirilten 6 Basit Adım

Bir müşterimizin eticaret kanalı için 2 ay içerisinde yaptığımız müdahalelerin satış rakamlarını ve yönetici farkındalıklarını nasıl değiştirdiğini paylaşmak istiyorum müsadenizle. (\’iş tatmini\’ tarafında beni en çok sevindiren ise, \’site yavaş olduğu için satamıyoruz, branding yapmadığımız için satamıyoruz\’ gibi bahanelerle oyalanan yöneticilerin, \’aslında ne sormaları\’ gerektiğinin farkına varmalarıydı)

Şapkadan tavşan çıkartmadık aslında; yaptığımız şey çok basitti:

1- Optimizasyonun temeli sağlıklı veridir. Farklı satış kanallarındaki satış rakamlarını takip ettiğimiz \’dönüşüm kodları\’, reklam paneli ve tag manager\’daki hatalar sebebiyle reklam tool\’ları sağlıklı veri alamıyordu; bu da şirketin ana performans aracı olan \’smart\’ reklamlarda hedeflerin tutturulamamasına neden oluyordu.

Peş peşe kurulup kaldırılan, arap saçına dönmüş kodlar tek tek temizlendi. Tüm kanallardan gelen verileri takip edebileceğimiz doğru dönüşüm ayarları yapılıp, sağlıklı verilerin smart reklamları optimize etmesi sağlandı.

2- Hiç bir filtreleme yapmadan çıkılan reklamlar iptal edildi. Rakip analizleriyle hangi gruplarda hızlı sattığımız, fiyat-ürün-gönderi masrafları tarafında rekabetçi olduğumuz tespit edilip; merchant feed\’ler marka, rekabet şartları ve fiyat aralığına göre yeniden yapılandırıldı. Akabinde yalnızca dönüşüm maliyetlerimizi anlamlı kılacak fiyat aralığı ve kampanya şartlarındaki, rekabet olasılığımızın yüksek olduğu ürünlere reklam vererek ROAS değerimiz arttırıldı. (herkesin 20tl\’ye sattığı ve aynı kargo ücreti talep ettiği ürün için performans reklamı çıkmadık özetle)

3- Müşteri ve ziyaretçi dataları segmente edilip reklam kanallarına tanıtılarak, mevcut reklam performanslarının arttırılmasında kullanıldı.

4- Yakın zamanda arayüzünü değiştiren sitedeki organik trafik ve satın alımlar, her ne kadar 301 yönlendirmeleri doğru yapılmış olsa da duplicate contentlerin yarattığı crawl budget sorunu sebebiyle çok gerilemişti. Milyonları bulan indexlenemeyen sayfa bekliyordu Google tarafında. Bunlar tek tek ayıklandı; yanlış kurgulanan hreflang ve canonical yapıları yeniden oluşturuldu.

5- Eldivenden merdivene misali kurgulanmış tedarik stratejisi \’\’satın almak için müşteriye sebep veren\’ ürünler üzerine yeniden yapılandırıldı.

6- Kurum çalışanlarının kullandığı raporlar, odaklanılması gereken asıl KPI\’lar doğrultusundan sil baştan kurgulandı.

Temelde hepsi bu…

Ölü dirildi, tünelin ucunda ışık göründüyse, sıra performans optimizasyonuna geldi demektir; -ki bence en eğlenceli kısım da burası.