Hemen herkesin derdi; \’seo yapmak istiyoruz; ama çok para isteniyor ve ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz\’.. \’Content is the king\’miş, hadi blog açalım web sitemize\’.. \’çok profesyoneller, 1nci sıra garantili çalışıyorlar\’.. vs vs..
Öncelikle şunu belirtmek isterim: content is the king falan değildir. Daha doğrusu elbette içerik kraldır, ve kral içerik en doğal yollarla üst sırada çıkmaya meyillidir.. Ama ve lakin şayet bir hepsiburada.com değilseniz(yani en doğru içeriği en hızlı şekilde google\’a sunup, en yüksek site değerine sahip değilseniz), seo çalışmasının özü, en kral içeriğe ve güce sahip olmadan da o kralların önüne geçme çalışmasıdır. (boş içerikten, değersiz sitelerden elbette bahsetmiyorum; -ki google yeni açılan/değersiz/ sitelere yayın hayatlarının ilk günlerinde ekstra bir kıyak geçer/tepkileri test eder/; onu da ayrıca belirteyim.)
Aksi durumda kim rekabet edecek gittigidiyor\’la, n11\’le? Kim açıklayacak, atıyorum \’en havalı şapkalar\’ aramasında, abc.com\’un ürettiği \’en havalı şapkalar\’ içeriğini, altında nofollow edilmemiş kaynak göstererek copy-paste yapan onedio\’nun asıl kaynağın üzerinde 1nci sırada çıkmasını? (hayır zamanla ilgili bir durum da değil bu; beklemeyle çözülmeyecek)
Yahut kim açıklayacak \’evden eve nakliyat firmalarının\’ sıralamasını?
Yani SEO aslında bir nevi, gerektiğinde rakiplerinizin kafalarına basarak en önde koşup, kendini Google örümceklerine \’en kralmış gibi\’ gibi gösterme çabasıdır..
(1. sıra garantisi veriyoruz diyen ajanstan da ayrıca uzak durun; zira onlar uzman değil, tüccardır. Kimse aynı anahtar kelimeye rakibinizin ne yatırım yapacağını bilemez)
Ben SEO çalışmalarını külahta dondurmaya benzetiyorum. Hazır dondurmalar çıkmadan evvel bilhassa; parana, iştahına göre kaç top istersen o kadar dondurma konurdu külahına.. 50 kuruşa 1 top, 2 liraya tepeleme.. O misal.. Ayda 500 liraya da SEO çalışması yapılıyor, 10-20 bin liralara da.. Birinde çalışmayı yapacak olan ayda 3-4 saatini ayırarak site kodlamasındaki eksiklere üç beş müdahale edip, uğraştığı rakabeti zayıf tek keyword için 1-2 ucuz backlink alıyor yahut free işleri kovalıyor.. Diğerinde derin keyword analizleri yapılıyor, kaliteli kanallarda kaliteli içerikler yaratılıyor; duplicate content\’ler, canonica\’lar, herflang\’ler, link disavow\’lar vs tonla iş…. Biri için seo firmasının cebinden ayda 100 lira çıkıyor, diğer çalışmanın ajansa temel maliyeti ayda 5bin lira..
Yani bu da aklınızda olsun: 500 Liralık seo çalışması ile 5.000 liralık çalışma aynı şey değildir. İhtiyacınız neyse ve bu yatırıma ne kadar hazırsanız, ona göre bütçe ayıracaksınız.
Yeni bir web sitesisiniz, ve temel bir SEO çalışması yapmak istiyorsunuz:
1- Öncelikli odaklanacağınız şey, doğru keyword\’leri tespit etmek olacak. Hangi keyword\’ler ne kadar trafik getiriyor; hangisinde ne rekabet var, hangisi dönüşüme daha yakın vs.. Jenerik kalıplardan uzaklaşıp, trafik ve dönüşüm potansiyeli yüksek/rekabeti az long tail anahtar kelimeleri tespit edeceksiniz.
2- Önemli anahtar kelimelerinizle site içeriğinizdeki ilgili sayfalarda yazılı içerik oluşturacak; ve bu içeriği organik/yalandan dolandan uzak biçimde sunacaksınız ilgili sayfalarınızda.. (5 liraya da içerik yazdırabilirsiniz, 1000 liraya da)
3- Long tail keywordler için temel kurallara uygun kaliteli(paylaşılacak, beğenilecek, ürünlerinizle bağlantılı vs) içerikler oluşturup, sitenizi referans gösterecek mutlak ilgili, sağlıklı ve kaliteli backlink\’ler alacaksınız. (para asıl burada harcanıyor işte) Ve bu backlink\’lerinizden doğması muhtemel trafiği/ilgiyi net olarak göstereceksiniz Google\’a..
4- Sosyal medya kanallarından toplayacağınız organik tepkilerle içeriklerin talebini, sayfada kalma süresini, bounce rate\’ini vs en üst seviyeye çekmeye alışacaksınız.
5- Description\’larınızı CTR oranınızı maksimize edecek şekilde ayarlayacaksınız.
6- Sepetinizi bu yöntemlerle temel olarak doldurabilirsiniz; lakin altta kocaman bir delik varsa, sabaha kadar doldurun elmaları, hep eksik kalacaktır sepetiniz.. Altındaki delikleri kapatmak için bir uzmandan teknik destek alın; site kodları(ör: nofollow\’lar, w3c uyumu, keyword ratio\’lar, gecikmeye sebep olan yanlış veritabanı sorguları, tag kullanımları vs) ve sunucu yapınızdaki(ör: cahce yapısı, response time, cdn vs) uygunsuzlukları tek tek uğraşarak düzeltsin.
7- Ürettiğiniz içerikleri Google\’a en hızlı şekilde iletin. -ki içerik kaynağı pozisyonunuzu, içeriğinizi sizden daha hızlı google\’a bildirenlere kaptırmayın.
8- Sitenizi hızlandırmaya odaklanın. (En en temelde yapacağınız şey, imaj boyutlarınızı optimize etmek olsun)
9- Ve bunları 3-5 ay, 1 yıl vs değil, sürekli yapacaksınız..
Eski bir web sitesisiniz; ve SEO performansınızı arttırmak istiyorsunuz:
1- \’Yok benim tekrarlayan içeriğim\’ demeyip, Google\’ın istediği şekilde detaylı bir duplicate content analizi yapın. (ör: hem https, hem http olarak görüntülenebilen içerikler; yahut www.site.com/hakkimizda ile, site.com/hakkmizda 2 farklı sayfa olarak algılar Google)
2- Canonical, rel=next/prev yapılarınızı bıçak keskinliğinde ve doğru kurgulayın. (galeriler ve kategori sayfaları buradaki en can alıcı noktalar; potansiyel skorunuzu 100 sayfaya böleceğinize tek bir sayfaya/asıl sayfanıza yükleyin)
3- Yabancı dil seçeneği varsa sitenizde ve hreflang\’ları doğru kurmazsanız, rezalet rezalet..
4- Backlink sağlığınıza göz atın.. 100lerce kapanmış web sitesi, tekrarlayan feyk adresler vs.. Çok abartmadan disavow tool\’u kullanın (aklınızda olsun: bir url\’yi disavow ettiniz ve 2 hafta sonra vazgeçtiniz; 2 hafta önce sayfanıza kattığı artı değerin aynısını almanız mümkün değil artık).. * Aylık kaç para olursa olsun; hazır tool\’ların verdiği raporlara güvenmeyip, eleyeceğiniz url\’leri tek tek kontrol edin.
5- Penalty var mı yok mu kontrol edin demiyorum; en temel şey o artık..
6- Zayıf içeriklerden kurtulun.. Meyve ağacı misali; aldığınız enerjiyi kırılan dallara, kuru yapraklara harcamayın.
7- Sitenizi daha da hızlandırmaya, sayfada kalma sürelerini arttırmaya, bounce rate\’leri azaltmaya vs odaklanın.(bknz: amp, http2, progressive web vs)
Elbette detaylarda daha yapılması gereken tonla şey var; ve ben de farkındayım mevzuya uzak olanlar için biraz karışık oldu yazı. Ama ve lakin, temel html bilgisi olmadan, yahut sunucuların trafiği nasıl yorumladığı/kullandığı gibi teknik hususlarda fikir sahibi olmadan bu konulara yeterince sağlıklı hakim olabilmek gerçekten çok güç(backlink almayı, içerik üretmeyi seo yapmak sananlar aynen devam edebilir tabi); ve özet yapmak gerektiğinde bu kadar sadeleştirebiliyor.. Şimdilik bu kadar olsun benden; yanlış bir şey yazdıysam şimdiden affola :S